dick-matenaDick Matena (1943)
Striptekenaar en scenarist

Dick Matena schreef in 1978 en 1979 vier verhalen van Storm: Het volk van de woestijn, De groene hel, De strijd om de aarde en Het geheim van de Nitronstralen.

Na onenigheid over royalty’s stopte Dick als scenarist van Storm. Bijna twintig jaar later (in 1996) trad hij in Don Lawrence’s voetsporen door onder het pseudoniem John Kelly een spin-off van Storm te gaan tekenen. De spin-off werd overigens in goed overleg met Don Lawrence gerealiseerd. Gewapend met de tekenmaterialen die Don ook gebruikte, ging Dick aan de slag. Hij probeerde zo veel mogelijk de gezichten van de hoofdfiguren te laten lijken, maar ging Storm wel in zijn eigen stijl tekenen. Het moest geen aanvulling worden op de bestaande serie van Storm, maar juist een nieuwe reeks. Vandaar ook de titel De kronieken van de tussentijd. De verhalen speelden zich af tussen album zes en zeven van de eerste reeks. Ondanks alle inspanningen werd het geen groot succes en bleef het bij drie albums, waarvan het laatste in 1998 verscheen.

Maar ondertussen heeft Dick wel een verhaal geschreven voor het vaste tekenaarsduo Romano Molenaar en Jorg de Vos, namelijk deel 28, De race van opaal.